Харківщина у XXI столітті. 10 серпня — водосховищем пустили теплохід — ГХ

Харківщина у XXI столітті. 10 серпня — водосховищем пустили теплохід (фото) 394 10 серпня 2024 19:00 Світлі і сумні факти з історії нашого краю.

А ви знали? Цього дня, 10 серпня, 2011 року. Печенезьким водосховищем пустили теплохід. Судно під назвою «Чайка» виконувало функції «річкового трамваю». Прогулянковий корабель містив до 120 пасажирів.

Понад 10 років тому Харківщина була судноплавним регіоном…

Під час війни російські окупанти неоднаразово обстрілювали гідровузол Печенізького водосховища.

Внаслідок ракетних ударів у вересні 2022 року по Печенізькій дамбі стався неконтрольований скид води.

Нагадаємо, російські загарбники окупували смт Старий Салтів та чимало населених пунктів поблизу Печенізького водосховища ще на початку повномасштабного вторгнення. Тоді ж було зруйновано міст загальною довжиною 1,4, що з’єднував два береги водосховища. У грудні 2022 року у селі Мартове Харківської області завершили відновлення мосту через Печенізьке водосховище.

Міст, по якому пішки можна перетнути Печенізьке водосховище, встановили у січні 2023 року у звільненому смт Старий Салтів.

Довідка. Через напад росії на Україну у Харківській області було зруйновано більше 24 мостів.

А підрив дамби Каховської ГЕС в ніч проти 06 червня 2023 року російськими окупантами, призвів до, ймовірно, найбільшої техногенної катастрофи в Європі за останні десятиліття. Затоплені десятки населених пунктів, Каховська ГЕС повністю пішла під воду й не підлягає відновленню. Загинули люди та тварини…

У річку Дніпро внаслідок підриву Каховської ГЕС потрапило близько 150 т машинного мастила та є ризик витоку ще понад 300 т. На дні Каховської ГЕС могло бути багато небезпечних для здоров’я речовин, які внаслідок її підриву можуть становити значну небезпеку для здоров’я людей на підтоплених територіях, хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС країною-терористом.

У результаті падіння рівня води вже масово гине риба. Прісноводну рибу та інші біоресурси потік води віднесе в солоні води Чорного моря, що створює загрозу й для Чорноморської фауни.
Нагадаємо, знищення греблі Каховської гідроелектростанції (Каховська катастрофа) — воєнний злочин та потенційно акт екоциду, здійснений окупаційними силами російської федерації близько 2:50 ночі 6 червня 2023 року під час російського вторгнення в Україну.

Фото та матеріал: GX, відкриті джерелаЧитайте також: Наступ окупантів на Харківщині: що відомо на ранок 11 серпня

Источник