8 серпня в історії Харкова: народився блискучий фізик-експериментатор — ГХ

8 серпня в історії Харкова: народився блискучий фізик-експериментатор (фото) 207 08 серпня 2024 16:00 Люди, які створювали історію міста.

Пам’ятаємо! 8 серпня 1919 року в Харкові народився Борис Вєркін (1919-1990) – відомий харківський фізик, академік Академії наук України.

Народився в родині вчителів. У молоді роки міг стати музикантом – два роки навчався в консерваторії за класом фортепіано. Та все ж перемогла пристрасть до науки.

1940 року закінчив Харківський державний університет.

Працював у знаменитому Харківському фізико-технічному інституті АН України.

Засновник і перший директор Фізико-технічного інституту низьких температур, який очолював 28 років (1960-1988).Читайте також: 7 серпня в історії Харкова: народився відомий біолог та генетик

Здійснив низку наукових відкриттів. Розробив методи тунельної спектроскопії та польової мас-спектроскопії. Доказав можливість кристалізації молекул РНК та ДНК.

Автор понад 400 наукових праць. Засновник харківської наукової школи фізиків-кріогенників. За свої наукові здобутки нагороджений багатьма орденами і медалями.

Помер 12 червня 1990 року в Харкові.

У 1997-му Національною Академією наук України була заснована премія імені Б.І. Вєркіна за видатні наукові роботи в галузі фізики і техніки низьких температур.

Фото та матеріал: УІНП, відкриті джерела

Источник