6 серпня Харків вшановує видатного інженера-фізика — ГХ

6 серпня Харків вшановує видатного інженера-фізика 313 06 серпня 2024 16:00 Люди, які створювали історію міста.

Пам’ятаємо! Цього дня, 6 серпня, в 1927 році в Одесі народився Леонід Полянський (1927-2004) – інженер-фізик (секретний фізик), відомий випускник Харківського державного університету.

Він вчився саме на тій секретній кафедрі № 12 (довідка: у 1947 році з міркувань секретності слова «ядерна фізика» зникли з назви кафедри, і вона стала називатися просто «кафедра електронних процесів», а в багатьох документах того періоду фігурувала як кафедра № 12).

В 1950 році Полянський закінчив Харківський університет.

Займався науковими розробками на таємних об’єктах.

Полянський був організатором проведення експериментів щодо вивчення властивостей деталей та виробів після впливу рентгенівського випромінювання.

Автор значної кількості наукових праць та 3 винаходів. Нагороджен одними з вищих заохочувань выд держави тих часів — орденами та премією.

З 1989 року вийшов на пенсію і жив у Києві.

Помер 6 лютого 2004 року після тяжкої та тривалої хвороби.

До речі, під час війни рашисти завдали удару і по будівлі навчального корпусу ННІ «Фізико-технічний факультет» (вул. Курчатова, 31), де вчатся майбутні фізики-ядерники.

Нагадаємо, журналістка GX мала змогу дізнатися таємниці вчених ХФТІ (подробиці в новині GX від 18.05.2024  — «До Дня науки. GX дозволили доторкнутися до таємниць харківських вчених«).

Читайте також: 7 серпня в історії Харкова: народився відомий біолог та генетик

Источник