17 липня в історії Харкова: розпочав відлік своєї історії сучасний харківський ВНЗ — ГХ

17 липня в історії Харкова: розпочав відлік своєї історії сучасний харківський ВНЗ 239 17 липня 2024 12:00 Цікаві факти з історії міста.

А ви знали? Цього дня, 17 липня, в 1928 році розпочав відлік своєї історії сучасний харківський внз — Національний університет цивільного захисту України. Саме в цей день було прийнято ухвалу про створення дворічних постійно діючих Всеукраїнських пожежно-технічних курсів. 1930 року Всеукраїнські пожежно-технічні курси було реорганізовано на Харківський пожежний технікум. Після війни було створено Харківське пожежно-технічне училище. У 1994 році на базі училища було створено Харківський інститут пожежної безпеки, який пізніше набув статусу академії, а потім університету.

Так, з метою забезпечення якісно нового рівня підготовки фахівців для підрозділів служби цивільного захисту України розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року Академію пожежної безпеки України реорганізовано до Академії цивільного захисту України, а 25 травня 2006 року – до Університету цивільного захисту України.

Враховуючи загальнодержавне та міжнародне визнання результатів діяльності Університету цивільного захисту України, його вагомий внесок у розвиток національної освіти та науки відповідно до Указу Президента України від 1 грудня 2009 року Університету було надано статус національного.

За роки свого існування навчальний заклад підготував понад 33 тис. висококваліфікованих спеціалістів пожежно-рятувальної справи. Його випускники своєю нелегкою службою та наполегливою працею гідно примножують славні традиції рідного альма-матера. Вони відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. А під час кровопролитної війни з росією мужні випускники вишу ризикують життям, спасаючи від вогню та руйнувань свою країну та життя земляків. Вони заслужили свої ордени та медалі як у мирний час, так і в дні протистояння ворогові.

Довідка. В останні роки перед вторгненням рф університет став сучасним вищим навчальним закладом Державної служби України з надзвичайних ситуацій з повністю сформованою науково-методичною та матеріально-технічною базою. Де здійснювалася підготовка бакалаврів за шістьма напрямками: «Пожежна безпека», «Цивільний захист», «Охорона праці», «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», «Хімічні технології» та «Психологія»; спеціалістів та магістрів за десятьма спеціальностями. Так, починаючи з 2012 року університет уперше в Україні розпочав випуск спеціалістів та магістрів зі спеціальностей: «Охорона праці», «Громадянський захист», «Управління у сфері цивільного захисту», а також магістрів за спеціальністю «Управління пожежною безпекою».
У вузі навчалося близько трьох тисяч студентів із усіх областей України та країн ближнього зарубіжжя, щорічний набір складав близько 600 осіб.Читайте також: Один з харківських університетів відзначає сторіччя

Источник