7 липня в історії Харкова: народився видатний учений-математик — ГХ

7 липня в історії Харкова: народився видатний учений-математик 328 07 липня 2024 22:40 Люди, які створюють історію міста.

Пам’ятаємо! Цього дня, 7 липня, 1922 року в Харкові народився Володимир Марченко – видатний учений-математик, академік Академії наук України. Народився у сім’ї професора Харківського сільськогосподарського інституту.

У 1939 році Марченко вступив до університету на фізичний факультет та на заочне відділення механіко-математичного факультету. На початку війни переїхав до Харкова. В армію не служив через сильну короткозорість. Разом із матір’ю та сестрою з маленькою донькою опинився в окупованому місті. Після звільнення міста у 1943 році навчався у Харківському університеті. Після закінчення курсу викладав у рідноми виші.

В 1951 році в 29 років захистив докторську дисертацію. 

З 1969 року академік Академії наук України.

Серед його учнів два академіки НАН України, кілька десятків кандидатів та докторів наук.

В.А. Марченко — автор понад 130 наукових публікацій, зокрема 12 монографій. Його ім’ям названо рівняння Марченка.

Є почесним редактором журналу Journal of Mathematical Physics, Analysis and Geometry (Kluwer Academic Publishers), є головним редактором наукової збірки «Теорія функцій, функціональний аналіз та їх застосування», членом редколегій журналів «Доповіді АН України», УМЖ ».

Протягом кількох років обіймав посаду президента Харківського математичного товариства.

Заслужений діяч науки та техніки України.

Лауреат Державної премії України Удостоєний Золотої медалі ім. В. І. Вернадського НАН України, нагороджений Українським орденом Ярослава Мудрого V (2002) та IV (2007) ступенів.

У 1997 році удостоєний ступеня почесного доктора Сорбонни в Парижі, у 2001 році обраний членом Норвезької академії наук та літератури.

Йому присуджено звання Почесного доктора Харківського національного університету ім. В.М. Каразіна (2002).

Читайте також: 4 липня в історії Харкова: народився видатний фізик

Источник