Історичний факт. Відкриття у Харкові одного із найбільших музеїв в Україні (фото) — ГХ

Історичний факт. Відкриття у Харкові одного із найбільших музеїв в Україні (фото) 242 21 січня 2024 21:00 Цікаві факти з історії міста.

А ви знали? Цього дня, 21 січня, в 1920 році було відкрито Музей Слобідської України ім. Г. Сковороди. Саме з цієї установи веде початок сучасний Харківський історичний музей ім. М. Сумцова.

Музей Слобідської України був створений із колекцій низки музеїв:
— Музею образотворчих мистецтв і старожитностей Харківського університету (створений у 1835-1837 роках);
— Харківського міського художньо-промислового музею (1886 р.);
— Етнографічного музею Харківського історико-філологічного товариства (1904 р.).

Музей розміщувався у будівлі колишнього художньо-промислового музею на Пролетарській площі.

Ім’я Григорія Сковороди було присвоєно музею 1922 року на честь 200-річчя від дня народження видатного філософа.

Засновником нового музею та першим керівником був видатний науковець, етнограф, історик, громадський діяч, академік Микола Сумцов.

До Другої світової війни Історичний музей був одним із найбільших в Україні, у його фондах зберігалося понад 100 тисяч предметів.

Фонд музею дуже постраждав під час нацистської окупації. У серпні 1943 року при відступі з Харкова німці вивезли велику кількість цінностей із різних установ, у тому числі й з музею. Загальні втрати Харкова становили понад 300 тисяч одиниць.

Після війни музей було відновлено. Він розташовувався у колишньому архієрейському будинку та будівлі Жирардівської мануфактури (Університетська 8 та 10).

Наразі музей розташовується у будівлі колишнього ломбарду на вулиці Університетській, 5. Під час війни з рф все майно знаходиться у сховищах. Музей зараз не працює.

Фото: Наталія БойченкоЧитайте також: Історичний факт. У цей день заснували один з найбільших заводів Харкова

Источник