Незвичайне свято торкнулося Харкова (фото)

Незвичайне свято торкнулося Харкова (фото) 351 02 декабря 2023 21:20 А ви знали? Цього дня, 2 грудня, відзначається незвичайне свято – Міжнародний день модельної залізниці. 

У Харкові розташований Музей історії та залізничної техніки Південної залізниці, де зібрано величезний макет маршруту швидкісного «Столичного експресу Харків-Київ».

Експозиції музею, відкритого 1967 року, було оновлено до 140-річного ювілею Південної залізниці (до речі, 4 листопада, Україна святкувала День залізничника).

Три його зали, розділені за епохами: Зелена зала (дореволюційний період будівництва та становлення Курсько-Харківсько-Азовської дороги), Червона зала (радянський період розвитку Південної залізниці) та Синя зала (історія розвитку за часів незалежної України).Читайте також: Світлій пам’яті незламного українця. Харківщина шанує видатного філософа та поета (фото)

Тут зібрано безліч старовинних та рідкісних експонатів, унікальні документи та фотознімки, макети рухомого складу. Головна пам’ятка музею – величезний макет маршруту швидкісного «Столичного експресу Харків-Київ», який з точністю відтворює не лише сам поїзд, а й залізничну ділянку з копіями будівель вокзалів Києва, Харкова, Полтави-Київської та Миргорода.

На макеті функціонує система автоматичної централізації зі світлофорами, стрілочними перемикачами та залізничним переїздом, а поїзд відправляється та робить зупинки під музику та оголошення дикторів.

Музей історії та залізничної техніки Південної залізниці розташований за адресою площа Привокзальна, 1, тел. (057) 724-35-29. В мирні часи він приймав гостей з 9:00 до 18:00 кожного дня, окрім понеділка та вівторка.

А ще юні мрійники мали змогу не лише спостерігати за рухом потягів на макеті, а й почати навчатися шляхетній справі на дитячій залізниці. Вона дарувала радість дітям навіть під час війни.

А як юні харків’яни раділи взимку новорічній ялинці… Це теж була модельна залізниця з потягом, в якому роз’їжджали символи року.

Фото, відео та матеріал: GX, Наталія Бойченко, АТ «Укрзалізниця», відкриті джерела

Источник